Stanowisko: Posturografia | Amerykańska Akademia Otolaryngologii – Chirurgii Głowy i Szyi

Amerykańska Akademia Otolaryngologii – Chirurgii Głowy i Szyi uznaje, że następujące testy lub narzędzia oceny są medycznie wskazane i właściwe w ocenie lub terapii niektórych osób z podejrzeniem zaburzeń równowagi lub zawrotów głowy:

1. Statyczna posturografia platformowa

2. Skomputeryzowana statyczna posturografia platformowa

3. Skomputeryzowana dynamiczna posturografia platformowa

4. Dynamiczna (lub ruchoma) posturografia platformowa

1. Allum JHJ, Shepard NT. An overview of the clinical use of dynamic posturography in the differential diagnosis of balance disorders, Journal of Vestibular Research, 9: 223-252, 1999.

2. Baloh RW, Fife TD, Zwerling L, Socotch T, Jacobson K, Bell T, Berykirch K. Comparison of static and dynamic posturography in young and older normal people., J American Geriatrics Soc, 42: 405-412,1994.

3. Black FO, Nashner LM. Vestibulospinal kontrola różni się u pacjentów z obniżoną versus zaburzoną funkcją przedsionkową., Acta Otolaryngol (Stockh), 406: 110-114,1984.

4. Nashner LM. Computerized Dynamic Posturography. In Goebel JA (ed): Praktyczne postępowanie z pacjentem z zawrotami głowy (2nd Edition). Lippincott, Williams, and WIlkins, Philadelphia, 2008:152-182.

5. Nashner LM. Neurofizjologia układu równowagi i dynamiczna posturografia platformowa, New York, NY, Diagnostic and Rehabilitative Aspects of Balance Disorders and Dizziness, 104: 62-68,1994.

Adopted 12/27/2007
Revised 9/20/2014

Important Disclaimer Notice (Updated 7/31/14)

Oświadczenia o stanowiskach są zatwierdzane przez zarządy American Academy of Otolaryngology-Head and Neck Surgery or Foundation (AAO-HNS/F) i są zazwyczaj generowane przez komitety AAO-HNS/F. Po zatwierdzeniu przez Zarząd Akademii lub Fundacji stają się one oficjalnym stanowiskiem i są dodawane do istniejącej biblioteki stanowisk. W żadnym wypadku nie stanowią one standardu opieki. Możliwość zastosowania oświadczeń, jako wytycznych do postępowania, musi być określona przez odpowiedzialnego lekarza w świetle wszystkich okoliczności przedstawionych przez danego pacjenta. Przestrzeganie zaleceń zawartych w tych pozycjach klinicznych nie zapewni skutecznego leczenia w każdej sytuacji. Podobnie jak w przypadku wszystkich wytycznych AAO-HNS/F, niniejsze stanowisko nie powinno być uważane za obejmujące wszystkie właściwe decyzje dotyczące leczenia lub metody opieki, ani za wykluczające inne decyzje dotyczące leczenia lub metody opieki rozsądnie ukierunkowane na uzyskanie tych samych wyników. Oświadczenia dotyczące stanowiska nie mają na celu i nie powinny być traktowane jako porady prawne, medyczne lub biznesowe.